Nutrició i dietètica

Nutrició i dietètica

Què és l'assessorament nutricional i dietètic?

L'assessorament nutricional i dietètic és un servei mèdic que proporciona informació i orientació sobre alimentació saludable, nutrició i hàbits alimentaris. Es brinda amb l'objectiu de millorar la salut i el benestar del pacient, ajudant-lo a prendre decisions informades sobre la seva alimentació i estil de vida. Un nutricionista o dietista especialitzat pot treballar amb un individu per desenvolupar un pla d'alimentació personalitzat i adaptat a les seves necessitats i objectius específics.

Per a qui està indicat l'assessorament dietètic?

Qualsevol persona pot rebre assessorament nutricional i dietètic, independentment de la seva edat, gènere, estat de salut o nivell d'activitat física. És especialment útil per a aquells que tenen necessitats nutricionals especials, com per a persones amb malalties cròniques, trastorns alimentaris, obesitat o desnutrició, o qui busca millorar la seva salut i benestar a través d'una alimentació adequada. També pot ser útil per a esportistes, embarassades i persones grans. En resum, qualsevol persona que vulgui millorar la seva relació amb l'alimentació i la seva salut pot beneficiar-se de l'assessorament nutricional i dietètic.

Quina és la diferència entre dietètica i nutrició?

L'alimentació és un dels pilars d'una bona salut, per la qual cosa els experts en salut recomanen sempre seguir una dieta sana i equilibrada. En medicina existeix la dietètica i la nutrició, i tot i que sovint es consideren sinònims i comparteixen un objectiu comú, no són el mateix.

La nutrició és la ciència que estudia com els aliments afecten la salut i el benestar del cos humà. La dietètica, en canvi, és l'aplicació pràctica de la nutrició i se centra en el disseny, implementació i supervisió de dietes saludables per a persones individuals o grups amb necessitats específiques. En resum, la nutrició és una disciplina teòrica i la dietètica és una disciplina pràctica.

Nutrició

La nutrició és la branca de la medicina que es refereix als nutrients que componen els aliments i a l'estudi dels processos que ocorren en el cos després d'ingestionar els aliments, és a dir, l'adquisició, absorció i digestió dels nutrients. El professional responsable és un dietista, llicenciat en dietètica o un professional mèdic. Aquest professional és expert en quins nutrients consumim o no consumim i on podem obtenir-los. A més, poden elaborar pautes dietètiques i d'atenció a persones amb malalties físiques o mentals (per exemple, anorexia i bulímia, etc.).

Dietètica

La dietètica estudia els tipus i regles d'alimentació i què menjar per mantenir-se saludable segons les condicions d'una persona com sexe, edat o activitat.

Se centra en el comportament alimentari, especialment en absència de malaltia, per exemple, seguint pautes de pèrdua de pes o dieta adequada segons els valors de cada persona, com en el cas del vegetarianisme.

La dietètica pot ser realitzada per un dietista amb formació addicional o un tècnic amb curs o formació professional.

Unitat de nutrició clínica i dietètica

La unitat de nutrició clínica i dietètica està concebuda per:

  • Atendre consultes externes de nutrició
  • Desenvolupar també consultes monogràfiques:
    • Nutrició infantil
    • "Consulta de Nutrició orientada a la pràctica esportiva" integrada a la Unitat de medicina esportiva
  • Donar suport als pacients ingressats amb nutrició artificial

Els professionals sanitaris responsables són graduats universitaris en Nutrició i Dietètica, que treballen en estreta relació amb el Servei d'Endocrinologia i Nutrició (per exemple, en el tractament multidisciplinari de l'obesitat) i així mateix poden donar suport als dietistes del servei de cuina en l'elaboració de dietes.

Per a quins pacients s'adreça?

  • Persones de totes les edats (pediatria i adults):
    • que volen millorar els seus hàbits d'alimentació, aïlladament o com a part d'una millora general de l'estil de vida
    • amb sobrepès o obesitat
    • amb estancament ponderoestatural o malnutrició
    • amb malalties cròniques en les quals la dieta forma part del tractament
    • que busquen optimitzar el seu rendiment esportiu
    • amb malalties metabòliques

Principals patologies i malalties

A la consulta de Nutrició, en estreta col·laboració amb el servei d'Endocrinologia i Nutrició i amb altres serveis mèdics remitents, s'atenen fonamentalment les patologies en les quals una alimentació adequada forma part principal o adjuvant del seu tractament:

  • Sobrepès i obesitat
  • Baix pes i malnutrició
  • Malalties de l'aparell digestiu
  • Intoleràncies i al·lèrgies alimentàries
  • Malalties oncològiques
  • Malalties metabòliques i risc vascular: hipertensió, diabetis, dislipèmies
  • Alimentació infantil

Així mateix, s'atenen persones sanes, sense cap patologia, que busquen optimitzar el seu rendiment físic o el seu benestar general mitjançant una alimentació més sana i adequada al seu estil de vida.

Principals mitjans diagnòstics i tecnologies

  • Avaluació de l'estat nutricional
  • Estudi de la composició corporal mitjançant bioimpedància
  • Calorimetria

Principals tractaments

  • Nutrició clínica pediàtrica
  • Tractament nutricional de pacients amb malalties que ho requereixen
  • Seguiment integrat i multidisciplinari del tractament dietètic en el programa de sobrepès i obesitat
  • Elaboració de programes personalitzats de nutrició orientada a la pràctica esportiva i l'optimització funcional
  • Educació alimentària i nutricional. Coaching nutricional

Altres àrees d'especialització

  • Nutrició clínica en errors innats del metabolisme
  • Nutrició enteral (suplementació oral, suports de nutrició enteral)
  • Nutrició hospitalària

Serveis diferencials

  • Consulta monogràfica de nutrició orientada a la pràctica esportiva
  • Unitat multidisciplinària d'obesitat
  • Consulta monogràfica de Nutrició pediàtrica

Per què la nostra consulta?

  • Atenció personalitzada amb plans individualitzats
  • Enfoc integral en col·laboració amb altres especialistes contemplant no només els aspectes nutricionals sinó la seva relació amb l'optimització funcional, el rendiment físic o el son

Preguntes freqüents: FAQs

Quins són els motius de consulta més freqüents en nutrició clínica?

Sobrepès i obesitat: acumulació anormal o excessiva de greix que impacta negativament en la salut. Diabetis: malaltia metabòlica que condueix a l'augment dels nivells de glucosa en sang, factor de risc important per a altres malalties com les cardiovasculars.

Nutrició clínica: patologies pròpies de l'aparell digestiu o intoleràncies alimentàries, així com patologies generals que puguin tenir una millora a través de la nutrició, com en patologies endocrines, inflamatories, càncer, diabetis, etc.

En què em pot ajudar un nutricionista clínic en pediatria?

Infant sa: avaluació de l'estat nutricional, alimentació complementària, baby led weaning, rebuig alimentari, vegetarianisme i veganisme, esportistes, educació nutricional, etc.

Patologies digestives: al·lèrgies i intoleràncies, celiaquia, malaltia inflamatòria intestinal, errors congènits del metabolisme, trastorns de la conducta alimentària, etc.

Patologies endocrines i neurològiques: sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1, desnutrició infantil, paràlisi cerebral, epilèpsia, hipercolesterolèmia, etc.

Pot la dieta millorar el rendiment esportiu?

El rendiment esportiu és la relació entre els objectius que aconsegueix un esportista i els recursos que utilitza per assolir-los. El tipus d'alimentació és un dels factors que més influeixen en un rendiment òptim.

La unitat de nutrició i dietètica és un departament que s'encarrega de brindar assessorament i cura nutricional als pacients. Els professionals de la nutrició, com dietistes registrats o nutricionistes, treballen en aquesta unitat per avaluar les necessitats nutricionals dels pacients, desenvolupar i supervisar dietes personalitzades i brindar educació sobre alimentació saludable. La finalitat és millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients mitjançant la nutrició adequada.

Metges i professionals assistencials