Què és l'assessorament nutricional i dietètic?
L'assessorament nutricional i dietètic és un servei mèdic que proporciona informació i orientació sobre alimentació saludable, nutrició i hàbits alimentaris. Es brinda amb l'objectiu de millorar la salut i el benestar del pacient, ajudant-lo a prendre decisions informades sobre la seva alimentació i estil de vida. Un nutricionista o dietista especialitzat pot treballar amb un individu per desenvolupar un pla d'alimentació personalitzat i adaptat a les seves necessitats i objectius específics.
Per a qui està indicat l'assessorament dietètic?
Qualsevol persona pot rebre assessorament nutricional i dietètic, independentment de la seva edat, gènere, estat de salut o nivell d'activitat física. És especialment útil per a aquells que tenen necessitats nutricionals especials, com per a persones amb malalties cròniques, trastorns alimentaris, obesitat o desnutrició, o qui busca millorar la seva salut i benestar a través d'una alimentació adequada. També pot ser útil per a esportistes, embarassades i persones grans. En resum, qualsevol persona que vulgui millorar la seva relació amb l'alimentació i la seva salut pot beneficiar-se de l'assessorament nutricional i dietètic.
Quina és la diferència entre dietètica i nutrició?
L'alimentació és un dels pilars d'una bona salut, per la qual cosa els experts en salut recomanen sempre seguir una dieta sana i equilibrada. En medicina existeix la dietètica i la nutrició, i tot i que sovint es consideren sinònims i comparteixen un objectiu comú, no són el mateix.
La nutrició és la ciència que estudia com els aliments afecten la salut i el benestar del cos humà. La dietètica, en canvi, és l'aplicació pràctica de la nutrició i se centra en el disseny, implementació i supervisió de dietes saludables per a persones individuals o grups amb necessitats específiques. En resum, la nutrició és una disciplina teòrica i la dietètica és una disciplina pràctica.
Nutrició
La nutrició és la branca de la medicina que es refereix als nutrients que componen els aliments i a l'estudi dels processos que ocorren en el cos després d'ingestionar els aliments, és a dir, l'adquisició, absorció i digestió dels nutrients. El professional responsable és un dietista, llicenciat en dietètica o un professional mèdic. Aquest professional és expert en quins nutrients consumim o no consumim i on podem obtenir-los. A més, poden elaborar pautes dietètiques i d'atenció a persones amb malalties físiques o mentals (per exemple, anorexia i bulímia, etc.).
Dietètica
La dietètica estudia els tipus i regles d'alimentació i què menjar per mantenir-se saludable segons les condicions d'una persona com sexe, edat o activitat.
Se centra en el comportament alimentari, especialment en absència de malaltia, per exemple, seguint pautes de pèrdua de pes o dieta adequada segons els valors de cada persona, com en el cas del vegetarianisme.
La dietètica pot ser realitzada per un dietista amb formació addicional o un tècnic amb curs o formació professional.
Unitat de nutrició clínica i dietètica
La unitat de nutrició clínica i dietètica està concebuda per:
- Atendre consultes externes de nutrició
- Desenvolupar també consultes monogràfiques:
- Nutrició infantil
- "Consulta de Nutrició orientada a la pràctica esportiva" integrada a la Unitat de medicina esportiva
- Donar suport als pacients ingressats amb nutrició artificial
Els professionals sanitaris responsables són graduats universitaris en Nutrició i Dietètica, que treballen en estreta relació amb el Servei d'Endocrinologia i Nutrició (per exemple, en el tractament multidisciplinari de l'obesitat) i així mateix poden donar suport als dietistes del servei de cuina en l'elaboració de dietes.
Per a quins pacients s'adreça?
- Persones de totes les edats (pediatria i adults):
- que volen millorar els seus hàbits d'alimentació, aïlladament o com a part d'una millora general de l'estil de vida
- amb sobrepès o obesitat
- amb estancament ponderoestatural o malnutrició
- amb malalties cròniques en les quals la dieta forma part del tractament
- que busquen optimitzar el seu rendiment esportiu
- amb malalties metabòliques
Principals patologies i malalties
A la consulta de Nutrició, en estreta col·laboració amb el servei d'Endocrinologia i Nutrició i amb altres serveis mèdics remitents, s'atenen fonamentalment les patologies en les quals una alimentació adequada forma part principal o adjuvant del seu tractament:
- Sobrepès i obesitat
- Baix pes i malnutrició
- Malalties de l'aparell digestiu
- Intoleràncies i al·lèrgies alimentàries
- Malalties oncològiques
- Malalties metabòliques i risc vascular: hipertensió, diabetis, dislipèmies
- Alimentació infantil
Així mateix, s'atenen persones sanes, sense cap patologia, que busquen optimitzar el seu rendiment físic o el seu benestar general mitjançant una alimentació més sana i adequada al seu estil de vida.
Principals mitjans diagnòstics i tecnologies
- Avaluació de l'estat nutricional
- Estudi de la composició corporal mitjançant bioimpedància
- Calorimetria
Principals tractaments
- Nutrició clínica pediàtrica
- Tractament nutricional de pacients amb malalties que ho requereixen
- Seguiment integrat i multidisciplinari del tractament dietètic en el programa de sobrepès i obesitat
- Elaboració de programes personalitzats de nutrició orientada a la pràctica esportiva i l'optimització funcional
- Educació alimentària i nutricional. Coaching nutricional
Altres àrees d'especialització
- Nutrició clínica en errors innats del metabolisme
- Nutrició enteral (suplementació oral, suports de nutrició enteral)
- Nutrició hospitalària
Serveis diferencials
- Consulta monogràfica de nutrició orientada a la pràctica esportiva
- Unitat multidisciplinària d'obesitat
- Consulta monogràfica de Nutrició pediàtrica
Per què la nostra consulta?
- Atenció personalitzada amb plans individualitzats
- Enfoc integral en col·laboració amb altres especialistes contemplant no només els aspectes nutricionals sinó la seva relació amb l'optimització funcional, el rendiment físic o el son
Preguntes freqüents: FAQs
Quins són els motius de consulta més freqüents en nutrició clínica?
Sobrepès i obesitat: acumulació anormal o excessiva de greix que impacta negativament en la salut. Diabetis: malaltia metabòlica que condueix a l'augment dels nivells de glucosa en sang, factor de risc important per a altres malalties com les cardiovasculars.
Nutrició clínica: patologies pròpies de l'aparell digestiu o intoleràncies alimentàries, així com patologies generals que puguin tenir una millora a través de la nutrició, com en patologies endocrines, inflamatories, càncer, diabetis, etc.
En què em pot ajudar un nutricionista clínic en pediatria?
Infant sa: avaluació de l'estat nutricional, alimentació complementària, baby led weaning, rebuig alimentari, vegetarianisme i veganisme, esportistes, educació nutricional, etc.
Patologies digestives: al·lèrgies i intoleràncies, celiaquia, malaltia inflamatòria intestinal, errors congènits del metabolisme, trastorns de la conducta alimentària, etc.
Patologies endocrines i neurològiques: sobrepès i obesitat, diabetis tipus 1, desnutrició infantil, paràlisi cerebral, epilèpsia, hipercolesterolèmia, etc.
Pot la dieta millorar el rendiment esportiu?
El rendiment esportiu és la relació entre els objectius que aconsegueix un esportista i els recursos que utilitza per assolir-los. El tipus d'alimentació és un dels factors que més influeixen en un rendiment òptim.
La unitat de nutrició i dietètica és un departament que s'encarrega de brindar assessorament i cura nutricional als pacients. Els professionals de la nutrició, com dietistes registrats o nutricionistes, treballen en aquesta unitat per avaluar les necessitats nutricionals dels pacients, desenvolupar i supervisar dietes personalitzades i brindar educació sobre alimentació saludable. La finalitat és millorar la salut i la qualitat de vida dels pacients mitjançant la nutrició adequada.